lördag 12 oktober 2013

Jag kan inte ...

Illustration egen tolkning av August Strindbergs dikt " Vid sista udden"
göra någonting ordentligt...Jag skyndar mig, jag slarvar, jag duger inte. Ungefär så känns det och har det känts  nästan hela livet. Jag älskade att rita och måla när jag var liten. Klistrade och klippte så ofta jag fick. Ja man fick inte alltid använda sax och lim, färgpennor eller vattenfärg hemma. Så var det bara! I skolan var det på teckningslektionerna som man fixade och trixade. Styrda lektioner som i högstadiet blev konst eller bild och form. Jag valde alltid kreativa ämnen när det fanns möjlighet till det. Kul och spännande men alltid med den fåniga känslan här ovan "jag kan inte det blir inte fint, det duger inte". Jag fortsatte att välja det kreativa i alla fall, som syslöjd fastän allt jag sydde blev jättekonstigt, snett och vint. Betygen blev därefter inga 5:or joooo, faktiskt en i konst åk.9 Stolt över den enda femman jajamensan.
Efter lite redigering.
Men var det något att komma med en femma i konst? Nej inte mycket alls. Jag blev tillsagd av min lärare att jag borde gå konstfack. Men jisses inte vågade ja det, nej jag blev barnskötare jag...I det yrket så kan man faktiskt hjälpa barn att få en bra självbild och ett bra självförtroende. Jag har väl kanske lärt mig lite jag med under åren som gått. Faktiskt varit nöjd med ett och annat som jag gjort. Mina fina barn tex. Tills jag fick veta att två av mina barn hade koncentrationssvårigheter. Inte ens dom var perfekta och dög i andras ögon. Det var tufft och rysligt sorgligt tyckte jag då. Men inte nu längre jag förstår att alla är olika och att även jag är unik på mitt lilla vis. Jag duger som jag är och jag har äntligen fått lite skinn på näsan väääldigt tunt men ändå. Därför visar jag mina skisser och illustrationer nu. Livrädd för bedömningen så klart, fast det får jag ta med en nypa salt.
 
 

Blyerts-skiss! Originalet råformatet gjord på en baksida av ett dokument.
Att jobba med hjälpmedel som en dator känns jättebra för mig. Jag kan göra saker fort, det blir ofta så som jag tänkt, det är roligt. Klipper och klistrar utan vare sig sax eller lim fantastiskt. Kreativt? Ja jag tycker det. Är ni nöjda med era verk? Känner ni er stolta när ni gjort något kreativt?
 
 

10 kommentarer:

 1. Pia, Pia, Pia... fina Pia... Jag sitter här med en tår i ögat... Pia, som absolut duger för det hon gör, den hon är!!!! Jag gillar dig jättemycket, Pia och beundrar dig för massor av saker, men har ju märkt att ibland sviktar självförtroendet... men vem gör det inte det för??? Sträck på dig och var stolt! Din illustration är jätte-fin! :)
  Visst är man självkritisk, det tror jag de flesta av oss är till någon gräns.
  Jag har ju bara träffat din yngste son, men han var ju fantastiskt trevlig och social, så vad gör det om man har koncentrationssvårigheter? (Om det nu var han som hade /har det vet jag ju inte) Det finns för övrigt inga perfekta människor, så varför skulle dina barn behöva vara det? ;)
  Styrkekram, Pia!
  /Maria

  SvaraRadera
 2. Vilket gripande inlägg! Jag känner igen mig i en del av det du skriver och det gör lite ont...
  Det är tur att man blir äldre och kan tänka tanken att man faktiskt duger som man är och att man också måste tycka om sig själv för den man är! Synd att du inte gick på konstfack, men jag är säker på att dina talanger kommer till nytta inom det jobb du har!
  För talang det har du, fina illustrationer du gör och så fantastiskt fint du skrver! Sträck på dig och var stolt över dig själv och dina barn!
  Styrkekramar M.E

  SvaraRadera
 3. Åh Pia! Klart att du duger och det du gör duger i allra högsta grad. Dina illustrationer är jättefina och jag vill gärna se fler! Känner igen mycket i det du skriver men känner också att jag kommit en bit på väg i att våga tro på mig själv, våga utmana mig och ja helt enkelt våga att inte bry mig om vad andra kanske tänker och tycker. Just nu kämpar jag med att våga ta mitt fotograferande ett steg längre. Om jag kommer att våga vet jag inte än men jag hoppas.
  Kramar till dig!
  Maria

  SvaraRadera
 4. Herregud! Hade jag kunnat teckna på det viset så hade jag varit överlycklig. Nu kan det bli en streckgubbe om det vill sig! Tycker du duger alldeles förfärligt mycket. Och koncentrationssvårigheter hade min son också i skolan, men han är en riktigt skötsam 2-barnsfar nu för tiden så lyssna inte för mycket på alla som har åsikter.
  Annars känner jag igen mig i det du skriver. Har aldrig känt att jag dugt heller, men nog är jag lite mallig över mig själv när jag gjort ett projekt som är i hamn.
  Ha en fin helg.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 5. Härliga målningar! Den där känslan av att inte duga har vi alla ibland. Jag försöker tänka att jag ska tänka om mig själv så som jag skulle tänka om min bästa vän. Skulle jag tänka negativt om det den personen gör/tror/vill - nej inte alls! Det har hjälpt mig mycket att tänka så. Att vara snäll mot sig själv helt enkelt. Man utvecklas, precis som du skriver. Jag är nöjd med mina konstverk om jag tycker att det har varit roligt att göra dem snarare än själva resultatet. Jag tror att det till stor del också speglas i resultatet.

  Tack för dina fina ord hos mig och jag är så glad att du blir inspirerad till att måla igen!! Heja dig!!

  <3 Jennie

  SvaraRadera
 6. Klart att du duger som du är! Alla är vi unika och hur trist vore det inte om alla var likadana och perfekt är väl ingen det vore ju minst lika trist det! En perfekt människa skulle inte jag vilja vara vän med, det skulle ju bara vara jobbigt...
  Och vilken tur alla barn har som fått nytta av din kreativitet!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 7. Vilka fantastiska målningar Pia! Du som är så bra på så mycket ska sträcka på dig och vara stolt!
  Jag känner igen mig i det du skriver, men alla är vi olika och bra på olika saker. Jag försöker att bära med mig det både som mamma och förskollärare i bemötandet av barn.
  Om sig själv är det svårare men det går!
  Stor kram

  SvaraRadera
 8. Åh ja, värsta kritikern är jag själv ... och har alltid varit! Men jag jobbar hårt på att blir bättre på det :) Jag tycker din bild var jättefin! Gillar att inte allt är i färg och det som är i färg är sååå fint! De två hjärtana är talande! :) Tro på dig själv! Jag brukar tänka att jag alltid gör mitt bästa. Mitt bästa kanske inte är lika bra imorgon eller så är det bättre... men så länge jag gör mitt bästa så kan jag alltid vara nöjd med det!

  kram till dig!

  SvaraRadera
 9. Oj vad jag känner igen mig själv i din text.
  Att inte våga, att inte duga och vad skall folk tycka och tänka....

  Med åldern har jag lärt mig och studerar nu på fria konstskolan. Jag är skiträdd och lycklig hela tiden. Mitt livs resa efter barnen, så klart.
  Jag tycker dina skisser är jättefina. Du kan ju visa lite fler:)

  SvaraRadera
 10. Det är ju jättefina bilder du gjort!
  Å jag tycker att du duger och mycket mer därtill...
  Känner dig ju inte men tycker om att läsa det du skriver och att se på dina bilder i bloggen.
  Jag skulle vara stolt om jag hade dig till vän..

  Kram Helen

  SvaraRadera

Tack snälla för din kommentar! Blir så glad för dina tankar!