fredag 7 augusti 2015

Ribes uva-crispa

I bland är det svårt att hitta den där rätta presenten till någon som fyller år. Så var det för mig när jag skulle ge min man en födelsedagspresent för si så där en 15 år sedan. Jag köpte i alla fall en krusbärsbuske. Ha Ha! Jajamen han ville faktiskt ha en.
 
Nu har det plockats krusbär och kokats kräm. Jättegod kräm. Nopp inte jag, inte min buske. Jag bara äter och fotar. Krusbär är godis för huden då de botar många hudåkommor. Dessutom gör bären dig piggare och förbättrar minnet.
 
 En portion krusbär innehåller ungefär 20 gånger mer C-vitamin än motsvarande mängd apelsin. Bären är också rika på kalium, magnesium, A-vitamin och kalcium. Krusbären är också effektiva mot diarré. Detta superbär har använts i hundratals år för att få bukt med leversjukdomar, anemi, urinvägsproblem, samt besvär med hjärta, kärl och andning. Källa
 

Uva är latin och betyder druva, crispa som det låter, krusig. Bra namn tycker jag! Gillar ni krusbär?

9 kommentarer:

 1. Har tyvärr ingen egen krusbärsbuske, men grannen har... :) :)
  Byxorna i förra inlägget har jag precis beställt, fast tråkiga grå... ;) Jag har nog till slut övertalat maken till lite fjällvandring. Antingen en långhelg eller så blir det nästa semester... :)
  Önskar Dig en riktigt härlig fredag, vännen!
  Fredagskram från Kate

  SvaraRadera
 2. Ja, jag älskar krusbär men har ingen buske. Vi hade i den förra trädgården men dom fick så mycket mjöldagg hela tiden. Men jag minns när jag var barn och det fanns krusbärsbuskar och mormor gjorde kräm, det var så otroligt gott! Jag känner smaken nu och när jag ser dina fina bilder!
  Kramar

  SvaraRadera
 3. Åh, det var läge sedan jag åt krusbär! Men minns ju att det är så gott! Tyckte om krusbärsläsk när jag var liten ;)
  Jag tycker att det var en bra present att ge bort en krusbärsbuske! :)
  Kram/Maria

  SvaraRadera
 4. Amei conhecer o seu blog, já fiquei por aqui!!!Achei maravilhoso!!!
  Visite-me:http://algodaotaodoce.blogspot.com.br/
  Siga-me e pegue o meu selinho!!!

  Obrigada.

  Beijos Marie.

  SvaraRadera
 5. Vi hade en gång i tiden två olika sorters krusbär, en med jättegoda bär och en med ..... mindre goda :o De försvann med det gamla trädgårdslandet och nu har det inte blivit några nya. Men krusbärskräm är min mormor det :-)
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 6. Åhhh panik! Jag har en buske men har inte hunnit få av bären på vare sig den eller på vinbärsbuskarna, suck... tiden räcker inte till. Men en riktigt bra present att ge tycker jag, busken ger ju avkastning varje år. Och så härligt att slippa plocka och tillaga, bara fota och äta, hmm... så bra har iiiiinte jag det :)

  Kramiz aka

  SvaraRadera
 7. Gott med krusbär, men det var fasligt länge sedan jag åt några :)
  Fin kväll till dig.
  Kram Pia

  SvaraRadera
 8. Det var en jätte bra present....som varar hur länge som helst. Kram Anette

  SvaraRadera
 9. Jaha det visste jag inte att de var så nyttiga! Måste erkänna att det var länge sen jag åt krusbär. Vad jag minns var jag inte så förtjust men det kan ju ha ändrats :-).

  Kram Malin

  SvaraRadera

Tack snälla för din kommentar! Blir så glad för dina tankar!