måndag 6 oktober 2014

Tänka miljösmart...

 
 
Vi bor i en ombyggd sommarstuga från 60-talet. När den byggdes om 1980 och senare ut, så blev det samma sorts tjocklek på väggar och likadana fönster som i ursprungshuset. Tvåglas.. Kanske inte så bra tänkt egentligen. Det känns ibland som om man eldar för kråkorna.
 
Vi lämnade ju det här huset och köpte ett väldigt miljövänligt och energisnålt hus på 80-talet, men som jag tyvärr aldrig trivdes i. Vi fick senare chansen att flytta tillbaks hit till mitt lilla röda älsklingshus i skogskanten. Nu har vi ju flera hus på tomten och elkostnaderna är långt ifrån så låga som vi önskar.
 
 Vi eldar i vår braskamin, vi har luftvärmepump(den fulaste prylen i universum) men vi borde isolera lite bättre på vinden. Ni vet .. om man inte har mössa på så försvinner ju all värme rakt upp i luften. 
 
 Det finns ju massor av små knep att ta till för att spara energi som solcellslampor, energilampor, och framförallt att tänka på varmvattenförbrukningen.(suck, tonåringar duschar ju i evigheter
 
Vi funderar på att tilläggsisolera vinden och det finns numera miljösmarta lösningar. Jag har tittat på http://www.cremab.se/  Bor ni i energisnåla bostäder?
 

4 kommentarer:

 1. ja det är viktigt med bra isolering. Vi bodde i ett dåligt isolerat hus tidigare o vad jobbigt det var både på vintern o sommaren. Somrarna var det varmt vintern gick man upp och eldade direkt på morgonen. Nu bor vi med bra isolering och brasan används bara till mys. Kram Pernilla

  SvaraRadera
 2. Ja, vi har ju ett så pass nytt hus, välisolerat, med bra fönster och effektiv bergvärme, så det måste nog räknas som energisnålt. Men faktum är att det händer tydligen saker på marknaden hela tiden, våra fönster som var riktigt bra för tre år sedan är inte fullt så bra längre, det händer nytt hela tiden. Våra fönsterpartier till uterummet kommer vara extremt energisnåla. Bland det bästa man kan ha tydligen ;)
  Så fint du bor Pia! Ser så himla mysigt ut med husen på gården!
  Och förlåt att jag skrattade åt ditt inlägg från svampskogen... men jag trodde verkligen att det var datorns rättstavning som ställde till det ;) Trodde inte du var fult SÅ öppenhjärtig i kisseriet ;) Hoppas du känner dig bättre nu i alla fall och att du inte tog illa upp. Men det var ju i alla fall ett roligt inlägg ) =)
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Vi bor i ett gammalt gammalt soldattorp från 1834. Jag tänker att man ska inte ändra för mycket på ursprunget om det är så pass gammalt. Har det stått i över 150 år så kommer det att stå i 150 till. Börjar man däremot ändra för mycket på luftflöden och annat riskerar man att få andra problem, så som mögel. Så ta ordentlig hjälp om ni tilläggsisolerar så ni inte bygger in problem. Ta tex alla de som haft en ved- eller oljepanna i källaren som skapade värme och övertryck. Så tar man bort den för det inte är ekonomiskt och djupborrar efter bergvärme istället. Men då kommer fukten in i källaren som ett brev på posten. Övertrycket och värmen är borta, det som tidigare höll fukten ute. Men visst är det bra att tänka så energisnålt som möjligt, tummen upp för det :-)
  Kram Helén

  SvaraRadera
 4. Vi har nyligen flyttat till vårt hus, men det är väldigt dålig isolering. Först tänkte vi sänka taket och sätta isolering där - för att slippa isolera väggarna och på så vis krympa rummen.. Till slut blev det så att vi endast sänkte taket lite grann (3-4 cm?) och nu innan vintern ska även vi tilläggsisolera vinden. Till sommaren kommer vi troligtvis bygga om altanen, och då byta ut de fönster som inte redan är 3-glas, till just det. Kamin har vi i källaren, som vi väntar på att sotarn ska komma och kontrollera.

  Det måste verkligen känts som att det var meningen att just NI skulle bo i detta hus, när ni fick chansen igen.. Det kan då inte hända speciellt ofta? :-)

  SvaraRadera

Tack snälla för din kommentar! Blir så glad för dina tankar!