fredag 2 december 2016

Pippisnack!

Vi matar fåglar som ni kanske vet. Det börjar maken med jättetidigt. Roligt att sitta vid köksön och kolla in och faktiskt lära sig ett och annat. Just nu är det fräscha äpplen och solrosfrön blandat med nötter och talg på menyn. 

Fåglarna har precis som vi olika beteenden. Skatan är lite skygg och samlar mat. Hon eller han travar liksom maten i näbben. Fråga mig inte hur eller varför men så gör dom i alla fall. Koltrastarna äter helst på marken medans talgoxarna verkar flyga medans dom pillar i sig frön och fett. Nötväckan går upp och ned, den enda fågeln som behärskar det faktiskt. Ja sen har vi entitor, blåmesar, svartmes och en och annan större hackspett på vårt fågelbord. 

Maken har sparat rönnbärskvistar för att se om det vill komma några sidensvansar också. Fågeln på bilden är en blåmes. Sen beror det också på vad man matar med, ja gulsparvar gillar havre dom och det gör fasaner också. Fast det var många år sedan vi hade herr fasan på besök. Domherren med sin stora och starka näbb gillar frön, knoppar och bär. Steglitsen stannade till här för att äta lite frön.


 Om man vill lära sig lite mer om fåglar så vill jag varmt rekommendera den här boken som min man Leif Gustafsson fotograf och frilansande journalist har gjort tillsammans med Pernilla Josefsson journalist/reporter på tidningen KA. Boken finns att köpa här.
 Ett julklappstips! Den riktar sig till barn och ungdom men passar lika bra för vuxna.
(Inte sponsrat det här bjuder jag på)

Pia Gustafsson 


4 kommentarer:

 1. Vi matar också fåglarna och det är kul både för oss och för vår katt att titta på dem genom fönstret. Bra underhållning!
  Trevlig helg!
  Kram, Ann

  SvaraRadera
 2. I matar också fåglarna, faktiskt nästan hela året. Jättekul att se på dom när dom käkar.
  Kram mamma c

  SvaraRadera
 3. Vad kul att läsa om fåglarna som kommer och besöker er! :-)

  SvaraRadera
 4. Heisann, så spennende. vi har en nabo som alltid mater fuglene. Mye liv rundt matfatet!
  Jeg ønsker å skape mer liv i Blogger´s Sunday Walk. De siste gangene har jeg gått "alene" - så nå inviterer jeg til ny giv i 2017, og håper på at mange tar seg en tur ut og dokumenterer det som skjer fire søndager i året.
  Ha riktig go´hælj ;:OD)
  Se: http://viltogvakkert.blogspot.no/2016/12/bloggers-sunday-walk-2017.html

  SvaraRadera

Tack snälla för din kommentar! Blir så glad för dina tankar!