fredag 13 maj 2016

Sälar och marshmallow

Fredag och en ganska så intensiv vecka på jobbet har avslutats. Jag försöker att hitta små positiva saker från Ö-vistelsen på vägen hem. Sälarna! Maken kom in med ett loppis fynd som jag helt glömt bort.  Jag brukar ju bli så så himla glad av att se på sälarna som ligger och myser på stenarna nere vid den södra udden på Öland. Så när dessa salt/pepparkar i form av sälar fanns på loppisen för en tjuga,  ja då slog vi till. Sååå söta! 

Just det, det där med impulskontroll passar ju bra in här. Jag är ganska så impulsiv och har alltid bara sett fördelar av det tills nyligen. Det är tydligen inte så bra alls att inte kunna tygla sin impuls enligt forskning. Det så kallade marshmallow testet. Man blir tex. inte lika bra i skolan som de som kan vänta. Dessa människor sådana som jag då alltså,  blir lättare beroende av tex, alkohol eller andra droger och upplever inte sig själva som särskilt lyckliga. Dessa har sämre ekonomi än de som har impulskontroll. Känns lite som om man är totalt värdelös helt enkelt. Fast jag har haft sååå mycket roligt genom att vara impulsiv och jag tänker att livet är för kort för att bara planera långsiktigt. Vad vet man om morgondagen? Inte ett skit. Fast om mitt uppdrag är att träna barnen på impulskontroll så visst, det kan jag väl. Men måste allt vara så perfekt? Får det inte finnas några som jag, några som har roligt för stunden, som kanske inte lever i en skyddad ekonomisk bubbla. Som inte har högsta betyg eller får de bästa jobben. Får det finnas missbrukare? Kan man få ha ADHD och ändå räknas? 

Ok, jag är trött och ibland så förstår jag inte hur jag ska hinna med alla pedagogiska handlingar på jobbet. Hur ska jag räcka till och var ska jag lägga fokus? Att sedan få en syrlig kommentar en fredagskväll av grannen som" Har du jobbat sent? Ja jobbat och jobbat? Ha Ha! det ser ut som du suttit i solen hela dan". Jag hade väääldigt bra impulskontroll just då, för något inom mig sa, klappa till människan eller säg något. Men jag gjorde absolut inget alls. Jag gick in och korkade upp en flaska bubbel. Lovordade mig själv för att jag snutit barn, tröstat barn, kramat barn och skrattat med barn. Varit en förebild och en surtant. Morrat och pysslat sjungit och sopat matrester. Löst massor av konflikter, haft samtal med många föräldrar om problem, om framsteg, om dagar som går och kommer. 
7 kommentarer:

 1. Att försöka räcka till för alla, och för sig själv, är svårt i dagens kravfyllda samhälle. Jag är också impulsiv och vill att allt ska hända just precis nu! Jag har tränat på att vänta... det går, men är tråkigt. Och då tappar jag styrfarten också, jag är ju vädur med allt vad det innebär!

  Ta hand om dig och Glad pingst!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 2. Glömde... sälarna är jättesöta!

  SvaraRadera
 3. Hur skulle det se ut om alla var planerare... Klart man ska ha impulshandlingar i livet, tråkigt annars!
  Jag impulshandlar - ofta, tycker min man!! Jag fattar inte alls vad han menar... ;)
  Ursöta sälar Ni fyndade! Önskar Dig en finfin pingst, kram från Kate

  SvaraRadera
 4. Men så söta och såklart måste man impulsshoppa lite ;)
  Ha det fint
  Kram Pia

  SvaraRadera
 5. Mmm de där kommentarerna som vissa tycker att de ska leverera, fick något liknande av nån jag knappt känner...
  Men det får rinna av eller hur?!
  Bästa helgen till dig Pia!
  Kram Jenny

  SvaraRadera
 6. Så söta! klart man får impulsshoppa! det behövs ibland :)

  SvaraRadera
 7. Förstår precis vad du menar, dom där kommentarerna är inte kul att få.
  Lena

  SvaraRadera

Tack snälla för din kommentar! Blir så glad för dina tankar!