onsdag 10 februari 2016

Växla ner.


Jag läste för ett tag sedan på bloggen I min smak om Downshifting. Det går ut på att leva mer medvetet och i ett lugnare tempo med fokus på sådant som du verkligen värdesätter i livet. En följd av det blir naturligtvis att du mår bättre eftersom du har tid och energi att göra sådant som får dig att må bra, och lever i enlighet med dina värderingar. Det handlar också om att vara miljömedveten och inte konsumera ihjäl sig. Nu visste jag inte att det fanns ett ord för detta sätt att leva, men jag gillar tanken. Gillar tanken på att ha tid att laga sina kläder istället för att alltid köpa nytt, att ta vara på rester och laga mat från grunden istället för halvfabrikat.
 
Gillar att ha tiden till umgänge istället för att resa på "hitta tillbaks till varandra resor".  Gillar att ha tid till vård av både material och kropp&själ. Gillar att återanvända saker och se till behovet istället för att jaga runt i märkesdjungeln.Jag menar att det faktiskt funkar att ha blommor i den där gamla vasen och visst kan man skyffla lite grus i den där rostiga skyffeln även om den kanske inte är så himla snygg.

 Visst jag gillar omväxling och jag köper gärna nya saker om jag har råd. Men ibland så stannar jag upp och tänker för vems skull och mår jag bättre nu? Har ni sådana tankar om att växla ner en smula, eller lägger ni i en högre växel och bara gasar på?

6 kommentarer:

 1. Håller med dig helt och fullt. Försöker tänka så där mer och mer. Ju mer man också praktiserar det desto lättare blir det till en livstil. Men inte är det enkelt, vi har många val att göra och beslut att fatta som leder oss på rätt håll. Ibland händer saker i vår närhet som verkligen får en att fundera över ad livet går ut på och vad som är viktigt.
  Skönt att du är piggare nu.
  Kram / RosMarie

  SvaraRadera
 2. Du är klok du!
  Jag köper nog en hel del...fast ändå inte alls så mycket som förr...
  Känner mig mer o mer nöjd med det jag har och jag köper inte en massa billigt krimskrams bara för att längre..
  Sparar hellre och lägger några kronor mer på sånt jag verkligen vill ha.
  Men jag fick en påminnelse om att jag verkligen måste stå på loppis igen så någon annan kan ta över det jag inte vill ha längre...

  Laga mer mat från grunden vill jag verkligen bli bättre på...
  Så fina bilder från ditt kök också.. tror aldrig jag sett från det hållet där man ser hela köksön och fönstret... super härligt!
  Kraaam Katarina

  SvaraRadera
 3. Där är vi ganska lika du och jag! Jag gillar också tanken med Downshifting, och lever till viss del även så.
  Men visst är det även kul med nytt någon gång då och då - fast jag tänker mig för mer än förr...
  Intressant! Kram Eva

  SvaraRadera
 4. Vilka vackra blommor.. ♥ Och den där maten såg inte alls fel ut!! :-)

  Kraam Therese

  SvaraRadera
 5. Precis så tänker jag mer och mer...!!! Klick hit och klick dit för all shopping runt om oss! Mår vi bättre av det? Kanske liten stund, just då. Men inte i långa loppet! Umgås här och nu, ta till vara på saker som redan finns, eller kanske köp på ett loppis. Allt behöver inte vara nytt. Det gamla är ofta bättre kvalité dessutom!! Men visst, precis som du säger: Visst vill man köa nytt ibland, men inte jämt..
  Stor kram från Kate

  SvaraRadera
 6. Precis så är det! Det var därför en time-out satt så fint, eftertanke, vila, fundera och framförallt värdesätta det man redan har...hatar all denna stress med både hem och arbete. Det var ett fint inlägg från dig :)
  Önskar dig en skön kväll...
  Kram från Titti

  SvaraRadera

Tack snälla för din kommentar! Blir så glad för dina tankar!