onsdag 11 mars 2015

Takdrömmar!


När man har hus så finns det ju ständigt projekt, både roliga och mindre roliga. Ni vet när saker och ting blir till ett måste. Som att måla vindskivor högt upp i det blå och upptäcka att taket sett sina bästa dagar också. Vårt hus har plåttak, det var svart en gång i tiden men har plötsligt blivit silvrigt. Vi borde verkligen göra något åt det och jag skulle gärna vilja byta till tegel eller betong. Men betong låter inte kul så då får det bli tegel. Ska man då välja svart igen eller byta till rött kanske, ja har ingen aning. 
Tvåkupigt Vittingetegel T11
Bild från Moniers galleri.

När jag tittar runt hos grannarna så är det svarta tak som syns så det skulle kanske se lite konstigt ut med rött. Vårt förra hus som var gult hade svarta betongpannor. Garaget som från början hade ett platt tak med gummiduk på läckte in vatten, så vi byggde då ett sadeltak och la på takpannor där också, själva. Kanske vi skulle kunna göra det nu med, eller så använda ROT-avdraget.Jag surfar runt lite
och hamnade till sist på Monier.se
De har massor av takpannor utav olika
stilar och varianter, finns visst en hel del att välja på. Fastnade för
deras inspirationsbilder och  tips om just takförändring. Jag blev
jättesugen på att byta tak efter att jag kikat in där. Se själva här
kommer några av favoriterna som jag hittade på bildgalleriet.
  


Nova taktegel engoberad antracit
En favorit från bild.galleriet

 Drömma kostar ju inget som tur är. Som sagt ytterligare ett projekt på "To do listan". En sak till som slog mig, vi har ju inte bara ett hus utan sammanlagt fem byggnader på tomten.
Ljusgrå glaserat Turmalin taktegel
Ytterligare en variant som jag gillar. Fler bilder finner ni här

 Grått är ju snyggt också, det skulle passa bra det med. Fick plötsligt lust att måla om huset också. Fniss!  Ett hus i taget liksom. Har ni tegel eller plåt tak?
 

8 kommentarer:

 1. Svårt det där. Personligen tycker jag svarta tak tilltalar mig mest men det är klart en smaksak. Kram Anette

  SvaraRadera
 2. Tak är riktigt stora beslut! Både för utseendet men också för plånboken :-(
  Vi bytte tak för 10 år sen, efter många om och men valde vi orangea betongpannor. Vi har ju ett reveterat stenhus med fina, vita stenkanter runt takfoten. Vi (läs jag) ville ha kanttegel för att slippa fula vindskivor och tegeltillverkarna kunde inte erbjuda det till vettiga priser, valet föll på betong.
  Men som sagt husets utseende och plånboken fick avgöra och vi är jättenöjda. Taket är snyggt och det regnar inte in längre ;-)
  Ha det gott och lycka till med taket. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 3. Hmm, svåra beslut, jag hade nog valt svart tak eftersom ni har ett rött hus och även
  om ni skulle måla om det så är alltid svart snyggt. Lycka till ! :)
  Kram Pia

  SvaraRadera
 4. Haha...ja det ena brukar ju starta det andra... (ommålning tänkte jag på nu)
  Fniss... Ja det där är inga lätta val.
  Vi hade gammalt handslaget tegel på vårt hus då vi flyttade in men det var i så dåligt skick att vi fick byta det. Nu har vi röda betongpannor till vårt röda hus....o det ser ju inte konstigt ut..;) Klassiskt..
  Men fick jag drömma skulle jag nog ha ett vitt hus med svart tak....fniss...o som du säger...drömma kostar ju inget..;)
  Jag är sååååå avis på ditt jobb...jag vill oxå vara ute hela dagarna...
  Tror inte chefen uppskattar om jag släpar ut skrivbord o dator..;)
  Kram Katarina

  SvaraRadera
 5. Varför låter betong tråkigt? ;) Det är tydligen den vanligaste pannan, betong. Vi har svarta betongpannor, alltså varken plåt eller tegel ;) Faktum är att våra pannor kommer just från Monier :) ;)
  Jag tycker absolut att rött tak passar till rött hus! Klassiskt på något vis. Fast svart är nog den färg som passar till de flesta husköler...? Grått känns aningen "blaskigt" tycker nog jag.
  Så fint ert hus ligger inbäddat bakom alla växter!
  Kram/Maria

  SvaraRadera
 6. Kan tänka mig att det är svårt att bestämma sig. Jag gillar svart tak bäst.

  SvaraRadera
 7. Hejsan! Oj det där med tankpannor är jul väldigt personligt och vad som passar till just det huset som avses. Eftersom vårat hus är K-märkt får vi endast använda röda tegelpannor då det är sådana som ligger på taket nu, så det finns liksom inget alternativ att fundera på här. Ja, att börja på ett ställe och renovera och då upptäcka att jamen nu måste det här ju också göras känns väldigt mycket igen här hemma =) Vi brukar säga att de sista 10% av en renovering tar 90% av tiden, det blir liksom aldrig riktigt klart om man inte ger sig den på det ;)
  Kram kram Annika

  SvaraRadera
 8. Vi har svarta takpannor, det är ju en sån grej som man inte riktigt fattar hur svårt det kan vara att välja och få till! Lycka till med ditt drömtak!

  Kram Jenny

  SvaraRadera

Tack snälla för din kommentar! Blir så glad för dina tankar!