lördag 1 februari 2014

Inreda på jobbet - en utmaning.

Ibland har man fördelen att få vara med på inköpen och inredningen av den pedagogiska miljön och personalens rum. Jag tänkte visa lite hur vi gjort och hur vi tänker. Praktiskt, genustänk, kvalité, pris, pedagogiskt, ja det är mycket att tänka på men väldigt ROLIGT!
Allt är inhandlat här. 
Jag börjar i personalens rum där det redan fanns tre blåa club fåtöljer, två små bord i björk och ingen mysbelysning alls utom lysrören i taket. Om man var fler än tre i rummet så fick den fjärde personen sitta på en klappstol. Men i en liten nisch skulle det ev. få plats med en tvåsitssoffa och den enda som rymdes var denna i brunt. Jag personligen tycker det är snyggt att blanda just brunt med blått.
Med vita plädar, ( vad opraktiskt kanske man kan tycka, men på vitt syns smuts så jag antar att dom kommer tvättas ofta ) en härligt blåblommig kudde och så lampskärm i blått och vitt.( ej i bild) så känns det ändå varmt, vilsamt och enhetligt.  

Nu till avdelningen barn!
 
I det största rummet där barnen äter, pysslar, pusslar och leker en hel del så saknades det punktbelysning. Vi valde att sätta upp lampor över borden i en mjuk grön färg. Enligt Feng Shui symboliserar grönt tillväxt, bot, överflöd, välstånd, freden, glädjen, samverkan och harmonin. Till det små fönsterlampor i vitt och prydnadskrukor med spetskant till hemvrån.
  En spegelvägg med olika toner på spegelglasen och sexkantiga former blir det mjukare än med vanliga fyrkantiga speglar. Små burkar med lock ämnade till mat kanske egentligen, men passar utmärkt till förvaring av pärlor, och annat smått.
IKEA 365+ Burk med lock IKEA Ta av hela locket för att fylla på burken och öppna halva locket för att enklare hälla ur den.
En lekmatta i naturens tecken dämpar ljud och inbjuder till lek och tankar med och omkring djuren. Jodå,  vi går ut och undersöker naturen på riktigt också, ofta.
TORVA Matta, kort lugg IKEA Latex på baksidan gör att mattan inte glider iväg om barn springer/leker på den.
Den här valde vi inte men den är kul.

Just nu ligger alla saker och väntar på att få komma på plats. Ett lika roligt arbete som att handla. Om ni vill så kan ni se hur det blev i ett senare inlägg. Om jag fick välja ett drömyrke så skulle det vara att just inreda förskolor både inne och utomhus. För att göra det så tror jag man måste arbeta en viss del i barngrupper också. Det handlar inte i första hand om att få det mysigt utan att utveckla språket, motoriken, självkänsla m.m. få samspel och en behaglig ljudnivå. Det handlar om att ge barnen förutsättningar att kunna utforska och lära. Så fruktansvärt spännande. Fortsättning följer....

2 kommentarer:

 1. Så roligt det låter att få inreda med nya saker.
  Vår kommun har då inte råd att spendera pengar på vår innemiljö.
  Vi har fått köpa på loppis och måla om eller ta saker hemifrån för att kunna få det mysigare.
  Lyckliga du!
  Kram till dig och jag gillar din blogg skarpt!

  SvaraRadera
 2. Vilket roligt updrag! Blir säkert jättebra...
  Önskar dig en skön söndag
  Kramen
  //bara anna

  SvaraRadera

Tack snälla för din kommentar! Blir så glad för dina tankar!