tisdag 30 april 2013

Traditioner och vidskepelser.

 
 

Valborgsmässoafton en Tradition som grundar sig på den hedniska högtid som funnits i Tyskland. Valborgskulten, som uppstod efter helgonet Valborgs  död år 779, kom i hög grad att handla om skydd mot häxor och onda andar. För att oskadliggöra spökeriet förde man oväsen (med rop, skott och horn) och tände eldar på höjderna. Vi kanske mer förknippar valborsafton med att tända stora brasor, bränna det gamla och släppa in det nya. Att välkomna ljuset och våren.
 

Här är min gamla fina låda som under vintern agerar ved-låda, senare så brukar jag ha pelargoner i den. I kväll blir det kanske en liten brasa ute på hygget och senare en brasa inne på altanen.
 
En tradition som vi har att elda där ute och mysa lite medans det mörknar. Grilla en korv på pinne och njuta av en "minihelg" mitt i veckan.


Tända en fotogenlampa och andra små lyktor. Om det sen för med sig att spökerierna upphör eller att häxorna försvinner är väl bara en fördel. Hur firar ni?
3 kommentarer:

 1. Härliga bilder Pia! Gissar att det blir vackert med pellisarna i den vackra trälåren sedan :)

  Mysig tradition ni har :) Vi brukar gå till en brasa i närheten där det är båtrace med hemsnickrade småbåtar och 1:a maj-tal.

  Stooooor valborgskramiz från aka

  SvaraRadera
 2. Kul med lite historia om Valborg :)
  Söt vedlåda du har.
  Hur vi firar Valborg ...ja vi brukar gå ett kvarter bort ....för där är brasan, fyrverkerierna, lotterier, och körsång....
  Men i år har vi planer på picknick i det "gröna" om vädret tillåter.
  Vi var sugna på nåt nytt...hihi.. får se.
  Önskar dig en riktigt fin Valborg vännen.
  Kram Lollo

  SvaraRadera
 3. Vilken fin låda! Kul med lite kunskap om valborg också. själv ska jag fira i soffan med praliner pizza och en filt är sååå trött, men barnen vill ned så jag måste nog masa mig iväg.... Kraaam Nilla

  SvaraRadera

Tack snälla för din kommentar! Blir så glad för dina tankar!