fredag 11 september 2015

Bli av med skiten...


Vi som bor ute på landet i egen villa är inte kopplade till kommunalt avlopp. Vi har en slamavskiljare eller heter det kanske trekammarbrunn på tomten. Flera gånger så har det strulat och krånglat. Stopp i avloppen är ju inte särskilt trevligt eller hur? Vi har tömning två gånger/ år för att vara på den säkra sidan.
 
När man bott länge så slammar det igen i rören så då kan det behövas rensas upp lite. En sköljning eller tryckspolning så det blir rent och fritt fram. Efter ett kraftigt stopp en gång så blev vi tvungna att anlita någon som kom och fixade till det. Skönt, man vill ju bli av med skiten så att säga. Vi har också grävt upp den och lagat en gång, nödvändigt ont. 
 
Vad jag lärde mig då var att inte kasta tops eller trosskydd i toan. Jag fick också vetskap om att man inte ska skölja ner matolja eller annat fett i diskhon.
 
Bättre att först torka ur stekpannan med lite papper och elda upp det. Ja man kan ju skicka det med brännbart också så klart.
 
Sedan är det bra att låta varmt vatten rinna med lite diskmedel ibland. Låter inte miljövänligt men, men.  Om det nu skulle råka hända ändå så finns det hjälp att få. Kika in här.
 

 

6 kommentarer:

 1. Bra tips där! Ja att böka med illaluktande avlopp är inte det roligaste...
  Nu dags att fredagsstäda lite!
  Kram till dig,
  Titti

  SvaraRadera
 2. Det där är riktigt bra tips även om man, som vi, har kommunalt avlopp men bor i gammalt hus. Det är inte kul med stopp, hua.
  Men sen några år tillbaka har vi sprillans nytt avlopp och vattenledningar, så nu hoppas jag att vi slipper fler stopp och krångel med avloppet.
  Ha de gott. Kram, Cataraina

  SvaraRadera
 3. Ja, det är mycket med det där, vi bor ju också på landet och har trekammarbrunn med infiltrering och det är mycket som skall stämma. På berget här där vi bor var det besvärligt att få till lut hela vägen, man spränger liksom inte bort berget, så vi har en pump ute i trekammarbrunnen som ger det hela skjuts för att komma över den lilla lutningen innan det går nerför igen. Kan ju säga att det är en del mekande ibland!!!!
  Har med förtjusning läst om er fjällvandring! Jag vill så gärna, men jag fasar för mygg, jag blir uppäten och är som en magnet för dom dessutom. Men den där andra delen var ju skum, vad hände egentligen? Såg ni något som var dumpat eller var det för en inre syn? Huuuuuh.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 4. Glömde, ja, vår änglatrumpet har ludna blad! En blogg jag läser heter Tjernhus och hon och hennes man har bautastora änglatrumpeter med massor av blommor. Kram

  SvaraRadera
 5. Här blir det regelbundet stopp. Gärna före storhelg eller när man ska ha gäster. Tops och trosskydd tycker jag var friskt vågat!
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 6. Det där glömmer man snabbt när man sen har kommunalt vatten och avlopp!
  Fast jag kan sakna att ha egen brunn!

  Kram Jenny

  SvaraRadera

Tack snälla för din kommentar! Blir så glad för dina tankar!