Varje år så firar vi Mårtens afton med kalkon istället för gås. Svartsoppan hoppar vi över. På samma gång så firar vi min födelsedag. Bra att veta vad man ska äta när man fyller år, man behöver liksom inte fundera så mycket. Det är ju tradition i Skåne, varifrån mina föräldrar kommer så den håller vi stenhårt på. Nästan lika viktigt som själva julafton.
Historia:
Sista kvällen före fastan, benämnd fastenatt i Skåne, var befolkningens sista chans att smörja kråset. I delar av Tyskland, främst i Mainz och det övriga Rhenlandet, är detta firande än i dag av stor betydelse.Martindagen var av tradition den dag då tiondet inkrävdes. Skatt betalades långt fram i historien in natura, bland annat i gäss, inte minst eftersom vinterhållning av djur var dyrt.
Vad tusan har jag använt nål och tråd till kan man kanske undra. Jo, jag sydde ihop kalkonen efter att ha fyllt den. Hitta ingen annan bra tråd än denna röda björnvariant. Nu ska jag ge mig ut och tända brasan på glasverandan och duka sedan startar vi snart det stora kalkon gillet. Just det, ville bara säga att det är så kul att fylla år och få vykort på posten från snälla och goa vänner.
Jag är barnsligt förtjust i födelsedagar, fast det har ni kanske redan fattat.
Kraaaam!
Stooor grattiskram från mej! Ha en fin födelsedag!
SvaraRaderaEva-Mari
Grattis på din dag! Vet du vad - jag skäms - jag hade glömt att det är Mårtensafton idag. Hmfp... och jag kallar mig en äkta skånetös. Fy på mig!
SvaraRaderaHoppas att kallekonen blir smaklig och att kvällen blir trevlig på alla sätt.
Kram
Grattis!!
SvaraRaderaJaaa, hmmm, vi firar väl Mårten utan gås men väl med färska skaldjur i stället.
Ha de gott. Kram, Catarina
Vilken underbart härlig tradition på födelsedagen! :)
SvaraRaderaGrattis än en gång! Ha det så bra ikväll!
Kram /Maria
Grattis! Vilken trevlig tradition. Tack för historian också. Kram Nilla
SvaraRaderaGrattis grattis! Vi äter faktiskt också kalkon istället för gås:) men inte alltid på just Mårtens afton.
SvaraRaderaKram Maria
Grattis på födelsedagen!!! Hoppas ni haft en fin kväll med god kalkon! Jag är precis hemkommen från kalkomiddag hos svåger, somnockså firar sin födelsedag med kalkon varje år ;-) det är ju sååå gott!!
SvaraRaderaKram!!
Åååå, har den äran jättemycket på födelsedagen! Så praktiskt att fylla så man liksom kan göra en kombination av det!
SvaraRaderaHoppas det smakar jättebra och att paketen blir många och fina, eller hellre, precis som du vill ha det!
Och tusen, tusen, tusen tack för den jättefina lampslöjan! Gissa om jag blev glad när jag fick posten igår (vi får den vid 3 tiden på em här på landet) så jag hann inte skriva och tacka igår, men jag blev så glad och den ligger framme och jag skall sätta upp den och då kommer den med på bloggen!
Så himla rart av dig!
Stora tackkramar
Agneta