måndag 30 juli 2012

Klädd i dräkt!


Nu tror ni att jag fått nippran va? Först träskor som är av präktigaste laget och sedan kommer det folkdräkt på det också. Nej.. den är inte min utan Mammas. Hon är uppvuxen i Blekinge och det här är en av Blekinges folkdräkt. Jag tycker den är väldigt vacker måste jag säga. Jag skulle så gärna ha den om jag bara kunde komma i den. Men det kan jag tyvär inte och inte lilla mamma heller så den ska säljas. Den ligger ute på Blocket om någon är intresserad..

Rosa är ju en av mina älsklingsfärger. Sjalen är i siden och det var så att många män som bodde i Blekinge förr i tiden jobbade på sjön. De kom då hem med en vacker sjal till sin käresta, och just därför så är inte alla likadana  vad jag fattat. Kjolen är i ull och den vackra västen fodrad med linne. Förklädet är av bomull, så också blusen. Jag tittade lite närmare på den och den är handsydd nästan vartenda stygn, sååå fint!


Det finns smycken till som jag tror är gjorda i tenn, det borde det vara i alla fall. Manschettknappar, brosch och så ett på hjärta på den lilla väskan.
 Söt spets i kragen med brodyr och lika på manschetten.

Det hör en hätta till med dok eller vad det nu heter, vackra broderier på den som någon suttit och sytt.
Någon har sytt dessa Waldorfdockor också som är klädda i folkdräkter. Visst är de söta? Har ni någon folkdräkt?

 

5 kommentarer:

 1. Synd att du inte kan komma i blekingedräkten! Jag, dalkullan, har två dräkter... en leksandsdräkt efter mormors mor och en torsångsdräkt efter mor. Torsångsdräkten kan jag använda om jag drar in magen. Men leksandsdräkten, den är för liten. Dessutom är den lite maläten, det är ju ylle i både kjol och förkläde.

  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 2. Nej, inte jag. Men mamma har en, som min farmor sydde till sig "förr i världen". Dala-Floda´s om jag inte minns fel nu. Jag hade den på mig vid min konfirmation (en annan tjej hade oxå dräkt, annars hade jag INTE haft det då!) och så hade jag den på min svägerskas bröllop (2004), i kyrkan på dagen, inte på festen som hölls på kvällen. Man känner sig väldigt högtidlig i dräkt och det var flera som gav mig komplimanger på bröllopet. Kul!
  Ska ni verkligen sälja väg den från släkten??
  Kram

  SvaraRadera
 3. Så fin, verkligen ett hantverk. Synd att sälja, tycker jag, fast jag förstår att den inte gör någon nytta om ingen kan ha den. Vi har in liten Sverigedräkt, stl 86 tror jag. Ingen kan ha den men den ska sparas till barnbarnen ;-)
  Kram

  SvaraRadera
 4. Vilket hantverk! Verkligen en vacker dräkt. Nej jag har ingen folkdräkt. Nöjer mig med att titta på dem ;)
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Så vacker dräkt och vilket hantverk! Där ligger det mååånga timmars arbete....
  Ja, jag har en dräkt från där jag är född: Överkalix. Den använder jag vid vissa speciella tillfällen. Har de senaste åren blivit lite "modernt" att använda folkdräkt.
  Ha en bra dag. Kram & vink från mig.

  SvaraRadera

Tack snälla för din kommentar! Blir så glad för dina tankar!